Vandring upp till Mystras slottsruin och en eftermiddag vid kusten

Väderlägsprognosen förutspådde regn på eftermiddagen så vi gick upp tidigt för att utnyttja solen på förmiddagen till en vandring upp till Mystras slottsruin. På en hög kulle över byn hade vi redan dagen innan sett den mäktiga slottsruinen från medeltiden. Den franska korsfararen Villehardouin grundade på 1200-talet denna stad med slottet högst uppe på kullen. Under årens lopp har flera kyrkor och kloster byggds runt kullens sluttningar. Från huvudingången måsta man övervinna 300 höjdmeter för att nå toppen. För de som inte vill gå denna svettiga väg finns det en ingång längre upp som avkortar bestigningen väsentligt. Vi valde dock den längre vägen för att de då finns mer att se.

Under bestigningen njöt vi av den magnifika utsikten över olivträden i dalen, kullarna på andra sidan och staden Sparta. Vi gick fort för att vara upp i bra väder. 

När vi väl hade nått toppen stod vi länge och beskådade de snötäckta bergen i väster och dalen med Sparta i öster. På nervägen besökte vi flera kyrkor som till stor del är förfallna men har vackra väggmålningar kvar.

FullSizeRender.jpg
FullSizeRender.jpg
FullSizeRender.jpg
FullSizeRender.jpg
FullSizeRender.jpg

Efter en dusch var vi hungriga och tog bilen och åkte ner till kuststaden Githio. Här var vädret fortfarande soligt och vi intog en underbar måltid med fisk och sallad.

FullSizeRender.jpg

Vid återvändandet till hotellet i Mystras mötes vi av ett kraftig skyfall. Det var en mycket lyckad dag.