Sikkim

En vecka i Sikkim med sin häpnadsväckande natur och spännande buddhistiska kultur. Utsikt mot 8000 m berg, besök på buddhistiska kloster och en helig sjö.

Den vackra indiska delstaten Sikkim ligger i Himalaya mellan Nepal, Tibet och Bhutan. Till skillnad från den europeiska Alpregionen med sina breda dalar där folket enkelt kan bedriva jordbruk sluttar bergen och kullarna i Sikkim brant ända ner till floderna. Det finns ännu inget flygfält i Sikkim och landsvägarna är smala och sällan asfalterade. Det bästa transportmedlet är en SUV eller fyrhjulsdriven bil.

Fram till 1975 var Sikkim ett självständigt kungarike. Genom sitt strategiska läge mellan stormakterna Kina och Indien fick landet ge upp sin självständighet och blev en indisk delstat. För att besöka landet behövs det ett speciellt Permit som kan anskaffas på Indiska Ambassaden när man söker indiskt visum.

Vi var en grupp på 14 personer som reste med fem personbilar (SUVs) upp från det heta indiska låglandet. Under vår regniga färd i slutet av monsunen norrut på de smala och slingriga grusvägarna fastnade vi vid ett jordskred. Vägen var blockerad av stenblock och grus! Det var redan kväll och mörkt! I tre timmar satt vi fast innan vår lokala guide hade nått en grävmaskinist med grävmaskin som kom och röjde vägen fri. Under väntetiden åkte vår lokala guide tillbaka till sista byn Reshi Bazar och kom tillbaka med flera flaskor indiskt öl - Kingfisher. Nu hade även regnet upphört. Vi steg ur bilarna och det blev ett litet spontant party på vägkanten i mörkret. Underbart med många skratt! Sent på kvällen kom vi fram till vårt första mål Pelling i västra Sikkim.

Här såg vi att vi hade kommit till en helt annorlunda värld, med en annan atmosfär, en annan kultur än i den heta och fuktiga Västbengalen. Uppe på Himalayas sluttningar är luften ren och frisk. Det ligger inga sopor i rännstenen. Befolkningen är buddhister, främst av tibetanskt eller nepalesiskt ursprung. Vi besökte de första buddhistiska klostren och beskådade det majestätiska bergsmassivet Khangchendzonga (värdens tredje högsta berg - 8586 m högt).

Från Pelling fortsatte vår färd österut till ”Buddha Park” i Ravangla. Här byggs det med hjälp av kapitalstarka sponsorer från främst Hong Kong en stor Buddhastaty på en passhöjd (ca. 2000 möh). En vacker park inleder till promenad och njutning av omgivningen och den höga statyn som var nästan färdigbyggd.

Resan fortsatte till Sikkims huvudstad Gangtok. Äntligen hade monsunregnen slutat och vi njöt av den underbara utsikten över kullarna och risterrasserna. På Gangtoks gågata finns det allt att köpa och vi njöt av ett nästan europeiskt café med underbart kaffe och bakverk.

I närheten av huvudstaden ligger det berömda och största klostret i Sikkim - Rumtek. 1959 flydde den 16:e Karmapa - Rangjung Rigpe Dorje – med ett följe av 160 lamas, munkar och noviser från Tibet över Bhutan till Sikkim. De tog med sig så många heliga skrifter, reliker och helgedomar som möjligt för att rädda dom från kinesisk förstörelse. Under flera år byggdes ett nytt kloster som blev färdigt 1966. Här bedrivs också ett klosteruniversitet och buddhister från hela världen söker sig till Rumtek för att undervisas. Med Kina existerar fortfarande en konflikt om klostrets drift och vem som är den nya 17:e Karmapa (återfödelse av Karmapa Lama). Här har Kina benämnd en egen person som inte accepteras av Dalai Lama.

I Gangtok ordnade vår guide ett extra ”permit” för att kunna besöka den heliga sjön Tsomgo vid kinesiska gränsen. En tur upp på 3740 m höjd med mycket militär längs den slingrande serpentinvägen. Väl framme gjorde vi en liten hike runt sjön i iskall vind. Många hinduistiska pilgrimer vallfärdar hit för att bada i den kalla sjön. Det lät vi vara men det var en upplevelse att komma hit!

Sammanfattning

Sikkim är verkligen värt en resa. Magiken vid Pelling med utsikten över det höga bergsmassivet Khangchendzonga är underbar och närheten till flera buddhistiska kloster i omgivningen är värdefull. Även huvudstaden Gangtok med sina branta backar och sprudlande multikulturella liv på gatorna gör att man längtar tillbaka.

Mina tips för att besöka Sikkim

  • Skaffa Permit och Visum redan innan avresan på den indiska ambassaden.
  • Undvik monsuntiden för denna region. Normalt ska monsunen vara över i mitten på september. Genom klimatförändringen dröjer det dock ofta längre innan regnen slutar. Vi var här i slutet av september och hade regn och dimma varje dag i början av resan. Bästa tiden är nog i mars innan monsunen börjar. Annars mitten på oktober innan det blir för kallt uppe på dessa höjder (över 2000 m).
  • Grova stabila skor är viktigt i backarna.
  • Jordbävningen 2011 har skapat många skador på infrastrukturen och husen. Det finns knappt några asfalterade vägar. Grusvägarna är i mycket dåligt skick. Under monsuntiden uppstår det ofta jordskred som blockerar vägarna. Man behöver motsvarande tidsreserver för transporterna.