München - min hemstad

Sedan 1980 bor och arbetar jag i München. Jag älskar denna vackra och inspirerande stad som står för bayersk tradition och teknisk innovation. Det finns mycket att se och säkert känner många till Oktoberfesten, Olympiapark och Hofbräuhaus. Jag börjar min blogg om München med en underbar vandring i innerstan (det tar ca. 1,5 timma att gå i angenäm promenadtakt). Trots att innerstaden förstördes starkt under andra världskriget har man renoverat och bevarat stora delar av Altstadt. Det var ett svårt beslut för Münchens kommunalpolitiker på det fattiga femtitalet då många innevånare inte hade en ordentlig lägenhet efter krigets förstörelse.

Att vandra i den gamla staden (Altstadt)

Min favoritrunda i Münchens vackra Altstadt (Gamla stan) börjar på det centrala torget Marienplatz. Här finns flera vackra byggnader och rådhuset Neues Rathaus dominerar med sin fantastiska arkitektur. Varje dag kl. 11 eller 12 stannar man upp för att titta på klockspelet (på sommarhalvåret även kl. 17).

Neues Rathaus

Neues Rathaus

Vi fortsätter vandringen söderut på Rosenstraße ner till Rindermarkt. Här står det vackra Ruffinihaus med underbara målningar och reliefer på fasaderna. I början av 2018 har man dock börjat renovera det gamla huset. Vi passerar med huset på vänster sida ner över Sendlingerstraße som nu har blivit en gågata som inbjuder till shopping och flanering. Efter ett par hundra meter kan man besöka barockkyrkan Asamkirche. Denna praktfulla byggnad var en privatkyrka till bröderna Asam på 17-talet.

Ruffinihaus

Asamkirche

Asamkirche

Vi lämnar kyrkan och svänger in på den smala gatan Singlsspielstraße och fortsätter ner mot St.-Jakobsplatz.  Vid St.-Jakobsplatz ser vi den moderna och vackra Synagogan (kan ej utan anmälan besökas) som vi passerar på väg ner mot Viktualienmarkt. På denna traditionella marknad erbjuds livsmedel och kuriosa i bästa kvalitet av de talrika stånden och små butikerna. I mitten vid Maibaum finns det en liten Biergarten där vi kan njuta av en underbart kall öl och äta en liten matbit. Vi letar oss genom marknadens stånd bort till nordöstra sidan och viker in på smala och mysiga Heiligengeiststraße.

Viktualienmarkt

Viktualienmarkt

Efter ett par minuter sneddar vi över gatan Tal och söker oss upp till torget Platzl. Här måste man besöka Hofbräuhaus. Säkert är denna berömda ölhall mycket turistiserad men dock sevärd och många Münchenbor dyker upp här i Lederhosen och Dirndl mellan alla japaner och amerikaner. Maten är förvånansvärt bra för så ett turistställe. Münchens öl smakar naturligtvis underbart på alla ölhallar och restauranger i staden. Själva torget Platzl är mycket sevärt och det finns flera gastronomiska frestelser av olika kulör.

Platzl och Hofbräuhaus

Platzl och Hofbräuhaus

Vi fortsätter vår vandring norrut till Münchens lyxgata Maximiliansstraße. Här tittar vi i skyltfönstren på lyxbutikerna och vid Max-Joseph-Platz ser vi operan samt slottet Residenz där Bayerns kungar residerade fram till 1918 då monarkin avskaffades.  I Residenz kan man besöka flera museer och innegårdar där det uppförs serenader och konserter på somrarna. Fasaderna längs Residenzstraße är vackra och efter ett par hundra meter når vi fram till Odeonsplatz med Feldherrenhalle.

Alte Post Max-Joseph-Platz

Alte Post Max-Joseph-Platz

Det är en njutning att stå på Odeonsplatz och betrakta Münchens paradgata Ludwigstraße med Siegestor i norr. Feldherrenhalle hade en stor betydelse under den mörka nazisttiden. Här var folket tvungna att salutera när de gick förbi. Många förnuftiga Münchenbor undvek detta genom att gå genom den smala gränden Viscardigasse bakom Feldherrenhalle. Den gränden fick smeknamnet Drückebergergasse (med en Drückeberger menar man i Tyskland en skolkare, dagdrivare, latmask eller slöfock). En träffande beteckning som visar att många inte sympatiserade med NS-regimen. Vid Odeonsplatz besöker vi gärna också den vackra kyrkan Theatinerkirche.

Ludwigstraße

Ludwigstraße

Efter att ha njutit av ensemblen vid Odeonsplatz fortsätter vår vandring söder ut på shoppinggatan Theatinerstraße. Här har vi snart de Fünf Höfe på höger sida. Flera arkader med coola moderna affärer och små restauranger som inleder till en paus.

Fünf Höfe

Fünf Höfe

I de Fünf Höfe viker vi av västerut mot Promenandeplatz. Här beskådar vi ett minnesmärke till äran av Michael Jackson som ofta övernattade på det fina hotellet Bayerischer Hof. 

Promenadeplatz

Promenadeplatz

Från minnesmärket söker vi oss söderut till Münchens Dom - Frauenkirche – och sedan tillbaka till utgångspunkten Marienplatz. 

Frauenkirche och Mariensäule

Frauenkirche och Mariensäule