Från Flims till Zermatt

För att bila från Flims till Kanton Valais måste man köra över två höga bergspass. Redan i Kanton Graubünden måste man över Oberalppasset (2044 meter över havet). Här är vägen bra utbyggd och det är roligt att slingra sig uppför med bilen genom alla kurvor. Väl uppe är utsikten fenomenal om man har bra väder. Vi körde dock en regnig dag så det blev bara ett kort stopp för att fastställa att topparna låg i moln. 

Furkapasset är ännu högre (2429 meter över havet) och vägen på östsidan betydligt smalare. Det blir trångt när man möter en motkommande bil och jag undrar om bussar och lastbilar överhuvudtaget får köra där. Strax efter passet finns det en parkeringsplats och en souvenirshop vid Rhôneglaciären. Jag var här för 35 år sedan då glaciären gick långt ner i dalen. Det var vackert och unikt! Idag är det tragiskt att se hur klimatförändringen har smält ner isen och det är inte mycket kvar att beskåda. Mycket tråkigt!

Furkapasset

Själva Zermatt ligger på 1600 meters höjd och är bilfritt. Man måste parkera i byn Täsch för att ta tåget de sista kilometrarna. Parkeringshuset vid tågstationen i Täsch är modernt och kostar 15,50 CHF per dygn. Tåget kostar 16,40 CHF TuR (båda priserna sommaren 2018). Det är smidigt att ta sig från bilen med tåget upp till Zermatt. Man ankommer mitt i byn och många hotell når man bekvämt med en kort promenad. Annars finns det även små elektriska taxibilar. 

Zermatt, Bahnhofstraße

I Zermatt finns det mycket att göra. Det finns allt mellan lätta vandringsleder upp till extrem bergsbestigning. Byn vimlar av turister från hela världen blandat med bergsbestigare som bär på imponerande utrustningar för att klara av klättring på hög höjd i snö och is även på sommaren. I våra ungdomsdagar hade vi också tunga ryggsäckar med lina, klätterjärn och sovsäck. Vi hade kunskap och erfarenhet av att bestiga dessa 4000 meters berg. Nu nöjer vi oss med att vandra med lätt packning i den enastående naturen. Vi vandrade genom Gorner ravinen upp till hög hängbron över Furggbach. På vägen passerade vi Blatten – en samling hus med en restaurang över Zermatt – en underbar plats med blomsterängar, härliga fäbodar och storslagen utsikt.

Gorner ravinen

Gorner ravinen

Fäbodarna vid Blatten

I Valais fascinerar mig även de traditionella små timrade fäbodarna som står på stenskivor för att hålla råttor och smådjur borta från det lagrade spannmålet. 

Fäbodar i Valaisstil

Fäbod i Valais

Under dagarna i Zermatt var vädret rätt molnigt med lite regn så vi avstod från att åka upp med den dyra kuggstångsbanan till Gornergrat som ligger på över 3000 meters höjd. Härifrån har man vid bra väder utsikt mot många höga toppar och speciellt det unika Matterhorn. Sista kvällen vid middagen lättade molnen och vi fick en fin blick på Matterhorn från restaurangen. Även om man har sett berget hundra gånger är det överväldigande så att man tappar andan!

Matterhorn