Aten

Som avslutning på detta års Greklandsemester har vi nu anlänt till Aten. Linus cirklade in bilen professionellt i centrum för att lämnas tillbaka till biluthyrningen. Som kompensation till den låga trafiktätheten på landsvägarna var det om så mer i Aten. Scootrar körde kors och tvärs runt bilarna och det blinkas inte alltid när man ska svänga. Linus höll sig cool och vi hittade snabbt vår destination med hjälp av navigationen på Google Maps. 

Efter 8 minuters promenad från biluthyrningen var vi snart framme vid hotellet Palladian Home i stadsdelen Plaka. Ett lungt och centralt läge vid ett litet torg. 

Efter incheckningen tog vi kameran med oss för en första promenad genom Plaka. Vi hittade en riktigt bra bar (Yiasemi) utan turister på en liten gata. Där åt vi en sallad och drack en Café Freddo. 

FullSizeRender.jpg

Nästa mål blev Olympia stadion från 1896. Enda stadion i världen som är byggd helt i marmor. En mycket vacker plats! Jag rekommenderar att ta med audio guiden som man får vid ingången.

FullSizeRender.jpg
FullSizeRender.jpg

Inne i stadion bevaras plakat och facklor som har använts under alla olympiska spel i nutiden. På OS i Stockholm 1912 användes dock ingen fackla. Den cermonin infördes flera år senare.

FullSizeRender.jpg
FullSizeRender.jpg

OS i min nuvarande hemstad München 1972. 

FullSizeRender.jpg

Det är interessant att besöka grekiska kyrkor som är annorlunda än våra protestantiska. Dock är denna typ av kristlig konst inte min sak.

FullSizeRender.jpg

Varje hel timma dygnet runt är det vaktombyte framför parlamentet. En rolig cermoni som det är värt att besöka. 

FullSizeRender.jpg

Självklart besökte vi Akropolis i Aten (betyder ”The edge of the city” eller bättre ”The top of the city”). Erechtion templet är färdigrenoverat men att få färdig Parthenon kommer att ta flera år till. 

FullSizeRender.jpg

FullSizeRender.jpg
FullSizeRender.jpg
FullSizeRender.jpg

Det nya Akropolismuseet är mycket vackert och sevärt. Här får man en bra uppfattning om hur Akropolis såg ut i antiken.

IMG_1999.JPG

Man ska absolut bo i Plaka som nu gjorde ett mycket bättre intryck på mig än vid sista besöket 2005. Vi hittade flera barer och restauranger som även Atenarna går på. Maten var riktigt vällagad, autentisk och god. Jag rekommenderar To Kafeneio, Epicharmou 1, Athina 105 58 och Tzitzikas & Mermigas, Mitropoleos 12, Athina 105 63.

Nu går vår fina semester mot sitt slut. Imorgon återvänder vi hem.