Olympia

Vi bor i den lilla byn Ancient Pisa på Tavernan Pensionatet Bacchus bara två km från Olympia. Här är det lite lugnare än de turistiserade hotellen nere i Olympiabyn. Underbart vacker utsikt över landskapet med olivlundar och vingårdar mellan kullarna. Vi var törstiga när vi kom till hotellet så ölen smakade gott på balkongen.

IMAGE.JPG

Tavernan erbjuder en genuin och ärlig lokal mat. Första kvällen åt vi lamm i olivolja och origanosås samt Souvlaki. Andra dagen blev det kyckling i senapssås och fläskfilé. Alla rätterna var enkla men underbart goda. Så ska det vara!

När vi skulle åka till utgrävningsområdet vid Olympia kom ägaren med ett par VR (virtuelle realitet) glasögon. Han har med ett par kompisar utvecklat detta VR system som kan användas vid ruinerna för att upptäcka och se hur anläggningen såg ut i antikens dagar. Det fungerade utmärkt och ersatte komplett en guide. Digitaliseringen har verkligen många fördelar!

FullSizeRender.jpg

The Ancient Site!

FullSizeRender.jpg

Philippeion

FullSizeRender.jpg

Ingången till den Olympiska Stadion.

FullSizeRender.jpg

Stadion som tog upp till 45000 åskådare.

Arkeologiska Museet

Det arkeologiska museet i Olympia är också mycket sevärt. Här bevaras de viktigaste statyerna och andra objekt från templen. Man får en bra överblick över hur den olympiska anläggningen såg ut i antiken. Jag rekommenderar att besöka museet först innan man går in på själva utgrävningsområdet. Då förstå man bättre vad som är vad.

FullSizeRender.jpg

Nike of Paionios

Dessa figurer satt under Zeustemplets taknock.

Dessa figurer satt under Zeustemplets taknock.

Hike runt Olympia 

På eftermiddagen gjorde vi en liten hike genom olivlundar och vingårdar upp till toppen på en kulle. Där hade vi god utsikt över Olympia. 

FullSizeRender.jpg

Utsikt mot Olympia med Stadion till höger bakom träden och Internationella Olympiska Akedemin i förgrunden.

Brandkåren var också på plats för att släcka en brand på en sluttning men han körde fast i ett dike. 

IMAGE.JPG

Tillslut fick dom hjälp och kom upp ur diket och elden blev släckt.

FullSizeRender.jpg

Brandkåren släcker buskar som brinner på slänten.

FullSizeRender.jpg

Vingårdar mitt i en blomäng.

Utsikt mot Olympiabyn från kullens topp.

Utsikt mot Olympiabyn från kullens topp.

Väderet nu i mitten på mars är angenämt för att titta på gamla fornlämningar. 17 till 22 grader på dagen och lite kyligare på kvällen. Ganska lite turister både vid sevärdheterna, på hotellen och restaurangerna. Inga köer, lätt att få bord. Mycket avspänt att resa nu.