Sydtyrolen - Alto Adige

Vår sista etapp på denna roadtrip genom Alperna tillbringade vi i den lilla vinorten Tramin i Sydtyrolen. Denna region eller Alto Adige som det heter på italienska är mitt favoritområde i Alperna. Jag har varit här många många gånger. Det är en tysktalande del av Italien som tillhörde Österrike fram till slutet av första världskriget. Kulturen och språket är fortfarande mer som i österrikiska delen av Tyrolen men med vissa italienska inslag. En symbios av båda kulturerna. Mycket spännande och positivt!

Landskapet är präglat av höga berg och djupa dalar. Även en del av Dolomiterna tillhör regionen. I dalgången vid Bolzano och Merano odlas det vin och äpplen. Gastronomin och hotellverksamheten är väl utvecklad och det är idag ett rikt land där befolkningen är traditionsbunden och välmående. Det finns underbara hotell och pensionat där man får njuta av utmärkt service, gästvänlighet samt god mat och fina viner. 

Området inbjudet till alla typer av vandringar eller cykelturer i dalarna eller uppe i bergen. Vi valde denna gång att vandra längs den mycket kända ”Marlinger Waalweg” – en vandringsled längs en bevattningskanal för vin- och äppelplantagerna. 

På internet var det väl beskrivet att man kan ställa bilen vid vandringens slut i den lilla staden Lana och ta bussen till orten Marling där man stiger upp till vandringsleden som löper längs bergets sida. Leden börjar egentligen lite längre norrut men vi tyckte att det räcker att gå från Marling då det är den vackraste delen. Man går delvis i skog med flera öppna passager där utsikten över vin- och äppelplantagerna med bergen i bakgrunden är makalös. På slutet stannade vi vid en restaurang som vi kom förbi. Här njöt vi av Marillenknödel och ett stort glas äppeldricka. Ljuvligt!

Efter tre dygn i Sydtyrolen återvände vi hem med en njutbar färd genom den smala gröna dalen ”Eisacktal” och över Brennerpasset. 

Marlinger Waalweg

Utsikt frå Marlinger Waalweg

Utsikt frå Marlinger Waalweg

Utsikt frå Marlinger Waalweg

Vingårdar

Sankt Pauls