Slovenien – ett ungt och vackert land med stor potential

Från München – där vi bor – till Ljubljana tar det bara drygt fyra timmar med bil. Ett verkligen nära resmål för oss. 

I slutet av augusti 2019 for jag med min vuxna son till Sloveniens huvudstad. Vi brukar göra en resa tillsammans under året och nu ville han till Ljubljana. Jag läste lite bloggar och frågade om råd på facebook. Sedan kom vi överens om att bo ett par nätter i huvudstaden och på hemvägen även övernatta vid Bohinj sjön. 

Ljubljana är verkligen värt ett besök men tre dygn kändes efteråt som lite för lång tid. Den sevärda delen av staden är rätt överskådlig men mycket attraktiv. Kärnan utgörs av den gamla vackra habsburgska stadskärnan längs floden Ljubljanica. Många gator har blivit gågator och längs vattnet finns det en mängd av barer och små restauranger. Draken - som är stadens symbol – smyckar den vackra Drakbron över floden Ljubljanica med 20 drakar.

Det är en njutning att flanera i ”gamla stan” och njuta av atmosfären, de vackra husfasaderna samt de unga och moderiktigt klädda människorna. Man ser att befolkningen till stor del har kommit över den kommunistiska epoken och hunnit ikapp västvärldens välstånd. Det är glädjande!

Uppe ifrån slottet Ljubljana grad på borgkullen har man en fin utsikt över staden och bergen runt omkring. Det finns en bergbana upp till slottet för de som inte känner sig för att gå upp själva. Vid ingången kan man få låna en audio guide som ger mycket information om historian runt borgen och staden. Väl inne på slottsområdet finns det restauranger, caféer och museer.

Som kontrast till den vackra ”gamla stan” lönar det sig att besöka det alternativa kvarteret runt gatan Metelkova ulica. Här har flera underground konstnärer besmyckat fasaderna med graffiti och annan intressant konst.

Vi gillade den ännu inte renoverade gatan Trubarjeva cesta som har sin egen charm.

Ljubljana med slottet på borgkullen

Gamla stan vid borgkullen

Drakbron med slottet på borgkullen

Floden Ljubljanica

Alternativa kvarteret runt gatan Metelkova ulica

Alternativa kvarteret runt gatan Metelkova ulica

Trubarjeva cesta

River walk med alla barer och restauranger

Efter tre dagar i huvudstaden åkte vi till den vackra sjön Bled som är ett av Sloveniens mest besökta områden. Jag rekommenderar att bryta upp tidigt för att inte hamna i bilköerna in till staden Bled. Denna stad är liten med bara en genomfärdled vidare till dalen Bohinj där vi hade bokat hotell vid sjön. På eftermiddagen var alla parkeringsplatser överfyllda och det uppstod en lång bilkö. 

Bledsjön med slottet på klippan

Man bör gå upp till slottet Bled som ligger på en 80 m brant klippa över sjön. Här har man en fenomenal utsikt över sjön och ön Bled med vallfärdkyrkan Marijinega Vnebovzetja (Marias Himmelsfärd). 

Bledsjön

Bohinjsjön

Jag är säker på att turismen till Slovenien kommer att tillta under kommande år. Vi hade ett par verkligt fina dagar där.