Att leta efter vintern i Mellaneuropa

En spontanresa till Oberstdorf vid Alpernas fot

Januari drar mot sitt slut. Vi har knappt haft någon snö i Münchenområdet. Ovanligt då München ligger uppe på 520 m höjd och vi brukar få snö i flera veckor under vintern. Som svensk behöver jag få gå och känna den knarrande snön under fötterna och njuta av vita rena fält och vackra snötyngda träd. 

Då väderprognosen såg fin ut, bestämde vi spontant att åka till Oberstdorf på en kortsemester. Den här vackra lilla sportorten vid Alpernas fot känner vi redan från ett par sommarsemestrar. Nu vill vi testa den på vintern och få njuta av ett vackert vitt bergspanorama.

Vi tog kontakt med vårt favorithotell ”Alpine Lifestyle Hotel Löwen&Strauss” som ligger centralt i orten. Här bodde vi även sommaren 2016 och var mycket nöjda. Dom har mysiga stora rum, ett litet spa samt mycket mycket god mat. Receptionisten hittade oss direkt i datorn och sa spontant: „Ni får samma rum som sista gången.“ Det är bra service!

Hotellet

Från vårt hem i München tar det bara två timmar med bil till Oberstdorf. Vi utnyttjade dagen och gjorde en lite omväg över sagoslottet Neuschwanstein och den vackra vallfärdskyrkan i Wies. Båda tillhör UNESCOs världsarv. 

Efter en underbart vacker biltur genom Bayern längs Alpernas rand nådde vi Oberstdorf på eftermiddagen. Vi tog med än gång gondolen upp på berget Nebelhorn för att kunna gotta oss av den fantastiska utsikten över Alpernas toppar. En Paraglider cirklade runt toppen i termikens uppvindar. Vilket underbart ögonblick!

Paraglider

Oberstdorf är mycket känt för Backhoppning. Här börjar varje år alltid den Tysk-Österrikiska Backhopparveckan i slutet av december.

Hoppbacken i Oberstdorf

Hoppbacken i Oberstdorf

Det finns även flera alpina backar med ett väl utbyggd liftsystem och spårade längdåknings löpor. Vi nöjde oss dock med att vintervandra på röjda skogsvägar. Efter att ha stigit upp 300 höjdmeter njöt vi av utsikten över den snötäckta dalen. 

Den lilla staden inbjuder också till att shoppa på många mode och sport affärer. Hela centrum är bilfritt vilket är mycket angenämt. Här i Allgäu (Bayerns västra del) är dom även kända för sin osttillverkning. Det finns många ostaffärer så vi köpte en hel kasse för att ta med hem.

Efter två underbara dygn med god mat, en vacker vintervandring och ett underbart bergspanorama återvände vi nöjda och fyllda med vinterbilder på näthinnan hem igen.

Vackra hus i Oberstdorf

Kuriosa

Söder om Oberstdorf ligger den vackra österrikiska dalen Kleinwalsertal som bara kan nås från Tyskland. Det finns inga vägar inom Österrike till denna dal. Konstigt att gränserna har dragits så!

Roliga markeringar på toadörrarna där vi fikade på hemvägen.